Caroline Engvall

bloggar för unga utsatta

2014-04-22 14:16:55

Uppsala, nästa!

14ÅrTillSaluPjäs-3616I veckan som följer kommer föreställningen 14 år till salu till Uppsala, som first stop på en liten Sverigeturné.
Alla som bor i och runt Uppsala är givetvis hjärtligt välkomna att se och ta del av Tessans viktiga historia, som spelas på Den lilla teatern (S:t Persgatan 22) onsdag till och med söndag klockan 19.
Biljetter finns här: https://kulturbiljetter.se/evenemang/14-%C3%A5r-till-salu-1555

Kanske ses vi där? Kom gärna fram och säg hej.

/Caroline Engvall


2014-04-11 09:37:12

Stockholms tjejjour vill lära mer

Stockholms tjejjour gör ett fantastiskt jobb. De är speciellt engagerade i unga som använder sex som ångestdämpning och nu genomför de en webbenkät för att lära sig mer. Vill du hjälpa?
Läs mer här.
Enkäten finns här.

Du kan självklart vara helt anonym.


2014-04-08 08:14:34

Lisen berättar

Lisen skriver. Vill berätta. Säger att det är viktigt att prata för att hjälpa andra som varit och är lika tysta som hon.

Läs gärna hennes viktiga inlägg här. Tack, Lisen (som egentligen heter något annat).

”Jag växte upp i en relativt trygg miljö fram tills jag skulle fylla åtta år. Mina föräldrar skilde sig när jag var ett par år. Jag bodde till att börja med hos mamma och hemma hos pappa varannan helg, men under ett par år i ca 5-7 års åldern var det tvärt om. Stod min pappa väldigt nära så det var jobbigt när han straxt före jag skulle fylla åtta år valde att åka utomlands för att jobba en viss tid, han har dock aldrig kommit hem igen.
Mamma träffade redan innan pappa åkte utomlands sin nya man, den mannen och jag har aldrig kommit överens ordentligt. Han har dagligen, efter det att pappa försvann ur mitt liv, förklarat för mig hur dum i huvudet jag är och godtyckligt ändrat reglerna som han känt för. När mamma jobbade sina kvällar så kunde man aldrig veta om reglerna som gällde igår var de samma idag. Om jag och något syskon bråkade så var det nästan alltid mitt fel och då fick jag ta konsekvenserna av det. Min styvfar tvekade aldrig i att ge oss en örfil eller ta oss hårt i armen och släpa in en på ens rum om han tyckte det var befogat. Men det allvarligaste var den gången han lade sig i ett bråk mellan mig och min ena syster, jag gick in på mitt rum och stängde dörren för att slippa hans reaktion, det slutade med att han kom efter mig och tryckte ner mig på rygg i min säng med ett strypgrepp. När mamma kom hem från jobbet och jag berättade vad som hänt, så talade hon om för mig att hon inte visste vem hon skulle tro och fick mig att inte polisanmäla min styvfar. Det kan ha hänt mer saker, men i så fall är det sådant ja har förträngt, har stora delar av min uppväxt som är helt blanka, borta ur mitt minne.
 
Jag var 14 när jag förlorade oskulden efter mycket tjat från vad jag tyckte var min äldre och häftigare pojkvän. Sett i backspegeln var han bara intresserad av sex med en ung tjej. Vi träffades några månader och sedan rann det ut i sanden. Men jag hade hittat ett sätt att tillfälligt döva min ångest om än i en tillfällig bekräftelse, att ångest efteråt alltid var mycket värre än vad den var innan hindrade inte mig från börja söka upp nya sexpartners. Hitta nya sexpartners var lätt, internets förlovade land och att jag var en ung tjej i en storstad gjorde det väldigt enkelt. Jag kunde ha sex med tre olika män samma dag, när det var som värst.

Det hände att jag fick betalt för sex men de gångerna kände jag mig ännu smutsigare efteråt än alla de gångerna jag mer eller mindre utnyttjades för jag var en ung tjej som villigt särade på benen.
Jag förstod inte själv att jag haft självskadande sex förens efter att jag hade läst 14 år till salu och bitvis känt igen mig själv i historien. Idag är det en balansgång,. Sex kan vara något riktigt vackert och underbart med rätt person men det finns en rädsla att falla tillbaka till det skadliga och det är inte alltid lätt veta om man är på rätt eller fel väg.
 
Jag försökte berätta för olika vuxna om mina hemförhållanden men ingen ville lyssna och när varken ens mamma eller andra personer tror på en, vem kan man lita på då? Jag vände mig som sagt till sex för att handskas med mina känslor efter att jag ”upptäckt” den vägen. Jag ljög för min mamma och sa att jag träffade olika kompisar när jag egentligen var och hade sex med någon.

Först när jag började på gymnasiet mötte jag den första personen som var genuint intresserad av vad som fanns bakom min fasad, en lärare som frågade mig hur jag mådde egentligen. Svaret kom inte direkt men denna läraren stod kvar och fanns där när det kom, han pratade med de personer han behövde för att få koll på vad han behövde göra med det han fått veta så nu hände det saker och en anmälan till socialtjänsten gjordes.
 
Ärendet hos socialtjänsten lades ner direkt, eftersom min mamma påstod att jag ljög. Och jag satt tyst under den timmen det enda mötet tog. Vet inte vad som fick dem att tro att en sextonåring ska tala om vad som pågår hemma i moderns närvaro, när det förmodligen är problem hemma.
 
Har varit i kontakt med BUP flera gånger under min uppväxt, sista gången när jag var sexton. Alla gångerna har de lagt upp en behandlingsplan utifrån hur och varför min mamma sagt att jag mår som jag gör. Begärde ut min journal därifrån och läste den som vuxen och fick tyvärr den bilden bekräftad, ingen frågade mig vid möte utan mammas närvaro vad jag kände och ville utom en som vid en kontakt faktiskt sa åt mamma att återkomma när jag ville dit, för mitt beteende var tydligt att jag inte ville vara där då.
 
Har idag stora problem med tillit, men det blir långsamt bättre och har fortfarande kontakt med läraren. Att berätta vad som varit ser jag som ett sätt att komma vidare. Jobbar så gott jag kan med mig själv och har stöd från ett fåtal utvalda vänner, litar tyvärr inte på psykologer efter kontakterna med BUP, litar i och för sig inte på någon innan den överbevisat mig om att den går att lita på.


2014-03-31 14:27:39

Vi pratar om bilder

”För mig blev sexuella bilder som ett självskadebeteende. De blev bara värre och värre liksom… jag kunde inte sluta.”
Så berättar Hanna, 17.
Det är hennes historia.
Men samtidigt, i en annan del av landet: ”Jag älskar att lägga upp avklädda bilder på mig själv på nätet. Det ger mig så mkt bekräftelse, det kan jag inte få någon annanstans.”
Majken, 18, och Hanna lever i samma värld, men ändå i så olika vardagsmiljöer.

Vad har du för erfarenheter av bilder på nätet? Vad har de betytt i ditt liv? Mejla gärna info@intetillsalu.se eller skriv i kommentarsfältet (du får vara anonym) och berätta.


2014-03-26 21:29:24

Barn berättar om den psykiska ohälsan

BO

Idag presenterade Barnombudsmannen sin rapport ”Bryt tystnaden”, där myndigheten har lyssnat på barn som berättar om sina erfarenheter av den psykiatriska vården de har fått eller fortfarande får.
Det är skakande läsning, speciellt när det gäller tvångsåtgärderna som även barn drabbas av (och som i en del fall inte rapporteras).
Men det viktiga är att fokusera på de förbättringar som unga själva, tillsammans med Barnombudsmannen föreslår. En av dessa är införandet av en barnlots i varje landsting/region, som kan hjälpa barnet rätt i vårdkedjan. Som ett stöd när det kan ara svårt att hitta rätt på egen hand. Låt oss hoppas att det kan bli verklighet inom kort, eftersom barn som söker hjälp är beroende av att hitta rätt snabbt för att inte tappa kraft och sug att vilja fortsätta.

Vad har du själv för erfarenheter av psykvården i Sverige? Mejla gärna info@intetillsalu.se och berätta.

Rapporten kan läsas här.


2014-03-21 08:55:43

Drottning Silvias engagemang

Drottning

Drottning Silvia är en kvinna mycket engagerad i barn. Det märks på hennes kalender. I drygt ett och ett halvt år har vi försökt synka våra kalendrar för att få till ett möte och igår blev det äntligen av.
Oavsett vad man tycker om monarkin är det mycket pampigt att kliva in i de innersta salarna av Stockholms slott. Drottningens kontor har utsikt över Skeppsbron och tjusigaste accessoaren är en broderad soffkudde med texten: ”It´s hard being a queen”.
- Jag tycker väldigt mycket om den kudden, sa Drottningen efter vårt samtal om de sexsäljande barnens situation i Sverige (som aldrig verkade ta slut. Hovdamen fick knacka på fyra gånger och annonsera att Drottningen skulle gå vidare innan hon ville sluta). Mekanismerna bakom att sex kan vara ett självskadebeteende verkade vara ganska nya för Drottningen och hon blundade medan jag berättade Tessans ord, om hur hon drogs till sina egna våldtäkter för att dämpa sin ångest efter tidigare övergrepp.
Det blev ett fint samtal. Drottningen är genuint intresserad av frågan och nu hoppas jag att hon, med ytterligare kunskap, kan ta den vidare upp i Childhood och även sätta ämnet sex som självskadebeteende på den internationella kartan.
För vi ska ändå klappa oss på axeln: Sverige ligger långt fram i kunskapen om detta.
Och nu är Drottningen också invigd.


2014-03-04 05:14:02

Läsare i Kungsör!

Hej alla fina läsare. Finns några av er i närheten av Kungsör? På lördag firar Caroline Engvall Internationella kvinnodagen där, med att föreläsa om unga som använder sex som självskadebeteende och barn som säljer sex: här.

Kom mer än gärna förbi och säg hej.
Plats: Centrumgården (Prästgatan, Kungsör)
Tid: Klockan 14.

Mycket välkomna!


2014-02-17 14:45:13

Uppsala, nästa!

Tack vare det stora intresset för föreställningen 14 år till salu släpper vi nu på nya föreställningar – denna gång i Uppsala i slutet av april.
Pjäsen spelas på Lilla teatern (S:t Persgatan 22) följande dagar och tider
23 april kl 19
24 april kl 19
25 april kl 19
26 april kl 19
27 april kl 19

Du hittar biljetterna här.


2014-02-14 14:37:44

Skuggbarn – nu i pocket

Många har frågat.
Nu finns äntligen boken Skuggbarn – den okända sexhandeln med barn i Sverige i pocket.
Äntligen kan ännu fler ta del av den skakande verkligheten för många barn som finns i Sverige idag. Varför dras man in i sexhandel? Vilka mekanismer ligger bakom det som på ytan kan se frivilligt ut? Vilka problem kan barnen möta – såväl i rättsväsendet som inom vården? Och hur upptäcker man och hjälper?

Du hittar boken här.


2014-02-09 13:36:09

För TV, kanske?

Jag får många frågor om att lägga upp efterlysningar här på sidan, men väljer bara ut de jag vet är helt seriösa och duktiga på det de gör. Personerna som står bakom dokumentärerna ”Ingen riktig våldtäkt” och ”En eskortflickas dagbok” som fått stort genomslag på SVT, letar nu efter dig, tjej eller kille, som har erfarenhet av följande. Mejla i så fall johanna.svensson@mediabruket.se,

Efterlysning: Vi söker kontakt med unga eller anhöriga som under de senaste tre åren haft kontakt med BUP och vill dela med sig av sina erfarenheter. Dina uppgifter kommer inte spridas vidare och är i researchsyfte.

Viktigt, som sagt.

loader