Caroline Engvall

bloggar för unga utsatta

2015-01-07 14:27:05

Upprättelsen

 

Ibland  får man brev som värmer ända genom kroppen. Som gör att man kan visa hopp, att allt inte behöver vara kört bara för att man har utsatts för hårda prövningar (se den fina dokumentären Överlevarna på SVT Play, också ett bra bevis på det). Det här brevet kommer från Maria. Idag är hon 30 och har fått upprättelse efter alla dessa år. Läs och inspireras av hennes berättelse.

Det hade gått nästan 12 år sedan jag träffade honom senast och jag hade knappt några bevis för vad som hänt. Några mail där jag berättat för vänner, en dagboksanteckning skriven några år efter att kontakten upphörde, det var allt. Men huvudet var fullproppat med minnen, och när preskriptionstiden nästan gått ut kände jag att det var sista chansen att anmäla och på så sätt försöka bli av med allt det jobbiga som fortfarande påverkade mitt mående.

Jag kallades på förhör, och trots att det var jobbigt så kändes det tryggt. Förutom polisen fanns en kvinna med som mitt målsägarbiträde. Hon var med hela processen och med undantag för personen som tog emot min anmälan bemötte alla mig oerhört väl, aldrig något kränkande eller ifrågasättande från vare sig polis, åklagare eller domare. Däremot hämtades han av polis på sin arbetsplats för att tas till förhör, och fick besvara frågor om sitt sexliv osv.

I tingsrätten var domarens frågor mest för att hjälpa mig framåt, men när försvaret inte tyckte att mina svar var rimliga avbröt han och ”försvarade” mig. Upprepade vad jag sagt och markerade att det inte borde vara så svårt att förstå. När det var dags för den åtalade att besvara frågor var domaren inte lika mjuk, och i domen framgick det tydligt hur de bedömde fallet. Jag var den som var trovärdig, medan den åtalade försökte förminska det hela, men det var absolut inte ok osv. Jag brydde mig inte så mycket om påföljden, det absolut viktigaste för mig var att ha det svart på vitt – min berättelse var trovärdig och det han hade gjort var inte ok. Domen överklagades, och det hade jag väldigt blandade känslor för. Men jag behövde inte närvara vid Hovrätten om jag inte själv ville. De skulle bara spela upp förhandlingarna från tingsrätten. Så den här gången behövde jag inte fokusera på vad jag skulle säga, och stärkt av tingsrättens dom vågade jag till och med spänna ögonen i honom medan inspelningen från hans förhör spelades upp. Domen den här gången blev hårdare. Ett rejält skadestånd, som blev än större då han fick betala flera års ränta på pengarna från då brotten ”upphört”.
Med hänsyn till detta blev inte fängelsestraffet så långt som åklagaren krävt, men det blev ändå 1 1/2  år. Känslan av upprättelse går inte att beskriva, och även om inte varje dag är en dans på rosor och jag fortfarande påverkas av det som varit, så är jag så oerhört glad att jag vågade anmäla. För även om jag inte hade mycket bevis hade han sparat desto mer, och äntligen kan jag lägga skulden där den hör hemma – hos honom!

 


2014-12-04 14:09:23

Spridda bilder

”Just nu är det en intensiv period med manuset till nya boken: Virtuell våldtäkt – om unga och sexbilder på nätet. Boken kommer i april, och strax startar korrläsningen av det manus som tagit form under det gångna året – och som tyvärr blir allt mer aktuellt. Det nystas ständigt upp nya fall där barn och unga drabbats av spridda sexuella bilder på nätet, just det bokens tema är. Konsekvenserna, som kan slå så hårt.
Så här berättar Alexandra:

”Jag skickade nakenbilder i ensamhet, när jag sökte den där onåbara bekräftelsen. Att en bild kan komma i fel händer kan förstöra allt, det kan förfölja en genom hela livet. Ändå kunde jag inte sluta. Jag blev beroende av kommentarerna. Jag visste inte varför, men jag intalade mig själv att jag äcklades när de sa att jag var vacker, snygg eller hade sexig kropp. Jag fyllde något som var otroligt tomt inuti mig och det blev nästan som en drog. Men när konversationen var slut och kameran avstängd fick jag ju inga fler kommentarer, vilket jag ju behövde. Jag trodde att det var bra för mig. Att jag skulle må så himla mycket bättre efteråt, vilket jag inte gjorde. Jag mådde bara sämre, kände mig ännu äckligare, ännu mer osedd. Jag behövde liksom mer, det blev ett beroende. Jag tänkte aldrig på att sluta faktiskt. Jag tänkte att detta var något som ”var den jag var”, att det var så det alltid skulle vara.”

Idag mår Alexandra bra. Hon har fått hjälp. Det finns bra sådan att få. Mer om det här på bloggen inom kort.


2014-11-18 04:08:11

Den svenska sexköpsmarknaden

Organisationen Real Stars har gjort en kartläggning av de svenska sexköparna.

Läs mer om den här.


2014-10-20 08:57:56

Att prata med barn om sexbrott på nätet

EK
Utdrag från artikeln i Eskilstuna-Kuriren:

Så här talar du med dina barn:
Ansträng dig. Om du inte redan har en förtroendefull relation med ditt barn är det dags att du lägger manken till. Det är aldrig för sent att få en bra relation med ditt barn.
Prata mer. Var inte rädd för att prata – det viktiga är att du gör det, inte att du ställer de absolut rätta frågorna.
Anklaga inte. Lägg inte skulden på barnet genom att exempelvis ifrågasätta varför de skickade bilder.
Var påläst. Det är viktigt att vara aktiv hela tiden, eftersom förövarna hela tiden ändrar taktik.
Ha nätkoll. Ta för vana att fråga ”Hur var det på nätet i dag?”, inte bara hur det var i skolan.
Förbjud inte. Försök inte hindra barnen att vara på nätet, det har bara motsatt verkan.
Delta mer. Använd ditt sunda förnuft och häng med i vad barnet gör, även om du känner dig helt okunnig om internetvärlden


2014-10-19 13:08:40

Ingen riktig våldtäkt

För två år sedan sändes dokumentären Ingen riktig våldtäkt på SVT. Den fick mycket uppmärksamhet och efteråt har många skolor efterfrågat att få jobba mer med dokumentären som grund. Nu kommer det glädjande beskedet att alla kan få tag på den här.


2014-09-25 11:16:42

Öppen föreläsning om sex som självskadebeteende

FöreläsningIbland frågar ni, fina läsare, om öppna föreläsningar. Nu finns äntligen en i Stockholmsområdet. På tisdag den 30/9 klockan 9, kan du höra Caroline Engvall prata om sex som självskadebeteende i Färingsö församling på Ekerö (Stenhamra). Mycket välkommen! Fritt inträde och ingen anmälan behövs.


2014-09-12 14:44:18

Era ord på slottet

SamDrottning4Tack Tessan. Tack A, tack L, tack S, tack H – tack alla som bidragit med viktiga historier. I veckan tog jag med era ord till kungliga slottet i Stockholm, där Drottning Silvia, prinsessan Madeleine och hela Childhood Foundations styrelse lyssnade till era ord. Alla blev djupt tagna. De tyska representanterna berättade efteråt att de aldrig hade funderat på självskadebeteendeperspektivet på sex. Många höjdare fick mycket att fundera på – tack vare er. Jag är så tacksam att få vara era språkrör (givetvis med allas tillåtelse, tack till alla vars ord var med för den).

Här kan du läsa mer om Childhoods 15-årsjubileum.


2014-09-09 11:18:39

Välkommen, höst!

Kära läsare!
Det är dags att kicka igång hösten, efter en liten paus som för mig (Caroline Engvall) både har inneburit att största delen av manuset till kommande boken om spridning av sexuella bilder bland unga är klart (släpps i april 2015) plus att en ny liten människa har välkomnats till vår familj. Denna lilla människa får idag följa med till Kungliga slottet i Stockholm på föreläsning för stiftelsen Childhoods styrelse (inklusive Drottning Silvia och prinsessan Madeleine) om sex som självskadebeteende och barn som säljer sex i Sverige.
Det ska börjas i tid!


2014-07-14 19:52:54

Bokmanus som sällskap

10469042_10152119349175989_4303636362662174757_n

Solokvist i stan. Har umgåtts med nästa bokmanus hela dagen. Dykt in i Sanna, Josefin, Linnea och Jessicas levnadsöden än djupare. Försökt beskriva deras smärta av att ha fått sexuella bilder och filmer spridda på nätet. I vissa fall har det eskalerat till självskadebeteenden som vuxenvärlden (och rättsväsendet) stått handfallen inför. På bilden: chatt mellan vuxen man och 16-åriga Evelina.

 


2014-07-03 13:46:18

Om oförståelsen inför de utsatta

Barn som säljer sex och som blir utsatta för inhemsk människohandel i Sverige är givetvis ett ämne som måste lyftas på sommarstället där alla befinner sig: Almedalen.
Jag (Caroline Engvall) pratade på ett traffickingseminarium under tisdagen den 1 juli med förhoppningen att sprida kunskap om frågan till viktiga beslutsfattare.

I domarna som jag just nu granskar inför nya boken (om konsekvenserna av spridda sexuella bilder och filmer) ser jag gång på gång rättsväsendets oförståelse inför de barn och unga som agerar på egen hand. Kanske söker upp sina egna förövare. Lägger ut egna bilder och filmer. Den ”frivilligheten” är svår att förstå.

Här är ett litet klipp från Almedalen, blev haffad av Ecpat.

Nu knackar sommaren på dörren, men barns lidande minskar inte för att sommaren breder ut sig över landet. Jag fortsätter att uppdatera regelbundet även under juli – tveka inte att kommentera eller mejla (caroline@intetillsalu.se) om du har något på hjärtat.

Ha en skön sommar!

loader